Echt lokale granen, groenten en andere beschikbare gewassen van eigen bodem, vanaf de essen van PUUR Westerwolde en de Westeresch, worden verwerkt tot eindproducten in traditionele Groninger lekkernijen als poffert en Lieverkoekjes met als doel: alle horecabedrijven in de provincie Groningen serveren een regionaal lekkernij van eigen bodem, in plaats van de productiekoekjes van nu!
We introduceren een nieuw, lokaal geproduceerd lekkers met uitsluitend verantwoorde, lokale ingrediënten van eigen Groninger bodem (het land van PUUR Westerwolde en Westeresch in Veele) voor dagelijks gebruik. Een verantwoord alternatief voor het ‘standaard’ koekje bij de koffie, naar voorbeeld van de fryske dumkes.
We streven daarbij een korte, duurzame voedselketen in een gesloten kringloop na, waardoor de volgende principes van toepassing zijn. Ze:
- komen van dichtbij. Het geld dat aan regionale producten wordt besteed blijft in de regio, waardoor de regionale economie wordt ondersteund.
- zijn veilig en gezond voor mens en dier door zo veel mogelijk op duurzame en biologische producten in te steken. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemie of gentech.
- dragen actief bij aan de gezondheid van huidige en komende generaties doordat ze zijn voorzien van voldoende, verantwoorde en wezenlijke voedingstoffen.
- hebben een betere smaak. Regionale producten zijn verser en smaken beter dan producten die lang onderweg zijn geweest.
- zijn authentiek. Met regionale producten worden kleinschalige, ambachtelijke en authentieke productiemethodes beschermd.
- hebben een duidelijke oorsprong. Bij producten uit de regio weet je waar ze vandaan komen en hoe ze zijn gegroeid. Ieder product is te traceren, de producent krijgt een gezicht doordat iedereen weet wie de producent is van het product.
- zijn toegankelijk en betaalbaar. Ingrediënten zijn beschikbaar vanuit het aanbod van de natuur, niet vanuit de vraag van de consument.
- creëren meerwaarde voor mens, milieu en bedrijf die ook op de lange termijn houdbaar is.
- brengen variëteit. Regionale producten zijn er in vele soorten en maten. Gangbare producten moeten goed genoeg zijn om de moderne oogstmethodes en het transport te overleven. Dat zorgt er voor dat producten in variëteiten verkrijgbaar zijn. Bij regionale boeren zijn er juist ook vele andere rassen beschikbaar. Dit alles draagt juist lokaal bij aan biodiversiteit en gezonde ecosystemen.
- geven prijs naar waarde. Boeren krijgen eerlijke prijzen volgens het fairtrade principe. Als voedsel lokaal wordt gekocht, dan wordt betaald voor smaak, niet voor vervoer, verpakking of merknaam.
- dragen bij aan kennisontwikkeling in duurzaamheid, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, duurzame landbouw en biologische voeding.
- steunen lokale goede doelen. Met een deel van de opbrengst worden lokale goede doelen gesteund.
‘Groninger poffert en meer van dat lekkers’ is een coöperatief initiatief van Rineke Dijkinga (Puur Westerwolde), Margriet Nieuwenhuis (Gasterij Natuurlijk Smeerling), Gert Vegter (Vegter’s rolletjes), Peter Brul (agro-eco-advisors) en Reina Boels (Rein Advies).